To be or not to be: tigara electronica

 

Bai frate cum se face, cum se gaseste dar toti avem vicii, placeri sau le putem spune arogante. De la bauturi alcoolice, la femei, jocuri de noroc sau fumat tot felul de chestii. Si nu putem spune ca is numaidecat niste lucruri rele, ci fac parte din viata asta scurta care trece ca un tren in gara. Hai sa iau eu un exemplu de placere sau aroganta care poate fi si sanatoasa intr-un fel sau altul: fumatul.

Am foarte multi prieteni care au inceput printr-un „frate da un fum” sau „imi sta bine cu tigara in gura nuh?”. Din pacate se ajunge incetul cu incetul la aruncat bani pe fum si la un fel de conservare naturala sau terapie prin fum:))) Haideti sa va zic eu acum ca totul se poate termina printr-un fumat civilizat si in trend de cativa ani, si anume tigara electronica. Felicitari tuturor celor care au inteles ca asta e calea spre a se proteja pe ei si in al doilea rand pentru a-i proteja pe cei din jurul lor.

Haide sa despicam firul in patru. Treaba sta cam asa:

Tigarile electronice sunt produse concepute sa functioneze cu nicotina sau alte substante sub forma de vapori. De obicei tigara elctronica este formată din trei părţi: o baterie care se găseşte în capat si care are un led în vârf, un atomizer reprezentat de partea de mijloc a ţigării electronice şi cartuşul umplut cu un lichid chiar în zona filtrului. În timpul inhalării, bateria furnizează curent atomizorului care se încălzeşte şi vaporizează lichidul din cartuş. Vapori rezultaţi în urma procesului de vaporizare conţin nicotină. Nicotina vine în trei concentraţii: low (scăzut), medium (mediu) şi high (mare). Fiecare cartuş poate dura pâna la 20 de pufuri însă acestea variază în funcţie de cât de mult fumează utilizatorul.

Tigara electronica are rolul de a imita experienta fumatului real, in conditii mai putin nocive pentru sanatate.

Principalul avantaj al tigarilor electronice este faptul ca cel putin la prima vedere par a fi nepericuloase pentru sanatate. Scepticii declara ca nu se pot inca observa efectele pe termen lung ale folosirii tigarii electronice; dar daca este sa facem o comparatie cu masinile spre exemplu, o masina pe curent emite mai putine noxe decat una pe benzina.

Alt avantaj pare a fi pretul, care la un calcul ar fi mai ieftin sa folosesti tigari electronice. Dar si aici depinde de fiecare cat de mult fumeaza pe zi. O persoana „stresata” e posibil sa nu simta nicio diferenta.

Unii cercetatori considera ca tigara electronica poate declansa dependenta de nicotina, desi in cazul unui studiu care a avut ca subiecti persoane dependente de tutun s-a ajuns la concluzia ca fumatul tigarilor electronice atenueaza dorinta de a fuma. In plus, cei mai multi participanti la studiu au declarat ca acest tip de tigara i-a ajutat sa depaseasca simptomele de sevraj presupuse de renuntarea la tutun si sa evite recidiva.

In urma studiilor s-a descoperit ca substantele chimice detectate in tigarile electonice pot declansa probleme grave de sanatate. Totusi, cantitatea de substante cancerigene din tigara electonica fata de cea traditionala se pare ca este de 1000 de ori mai mica, intrucat nicotina utilizata in timpul fumatului tigarii electronice nu este atat de nociva ca si tutunul.

In cadrul ultimelor studii s-a descoperit ca utilizarea tigarii electronice pe o perioada lunga de timp afecteaza sanatatea plamanilor si diminueaza rezistenta cailor respiratorii, fapte in urma carora respiratia devine mai greoaie. Un alt efect al tigarii electronice asupra plamanilor este cresterea stresului oxidativ la nivelul acestor organe. Totusi, nu se poate spune, momentan, daca efectul asupra plamanilor este de lunga durata.

Unii producatori nu divulga in totalitate substantele chimice din compozitia cartusului tigarii electronice si nici nu s-a putut demonstra care este cantitatea reala de nicotina din cartus. Se pare ca multe dintre aceste ingrediente ar fi toxice si nocive pentru oameni.  Alte studii au confirmat ca tigara electronica nu are efecte negative asupra sanatatii inimii.

Ca si in cazul tigarilor cu tutun, cei care fumeaza tigara electonica pot alege dintre cartuse care contin nicotina cu diferite nivele de concentratie si, chiar lichide fara nicotina pentru utilizatorii care doresc doar sa incerce experienta senzoriala a fumatului.

De departe, cel mai bun lucru este mirosul neplacut de tutun, care dispare odata cu trecerea la tigarile electronice. Gata cu mirosul pe haine, pe maini sau respiratie.

Sper ca v-am convins macar sa incercati tigara electronica, asa cum v-ati convins singuri sa va apucati de fumat!

 

Comments

comments

Leave a Reply