Chiar știi cine ești cu adevărat?

1337471821-1

 

Dacă tot asta e prima mea postare, voi începe cu această întrebare, pentru că fiecare ne punem în fiecare zi câte o serie de întrebări și cred că asta face parte din ele.

Te avertizez că acest articol s-ar putea să te pună serios pe gânduri și dacă nu crezi că poți face față, mai bine nu citi! Dacă vei înțelege adevărul (care îl văd eu, pâna la urmă) ce reiese din acest articol, vei putea ajunge la un nivel de claritate și libertate personală aproape imposibilă. Se poate să fie un drum greu de acceptat sau chiar înfricoșător, dar te voi ajuta cu sfaturi despre cum să-l treci cu succes.

Deci tu crezi că știi cine ești, nu? Ești în preajma ta cam de toată viața:)) și e normal să știi mai bine decât toți cine ești.

Și s-ar putea să fie adevărat dacă te compari cu alte persoane! Și totuși eu sunt aici ca să-ți zic direct în față că HABAR NU AI cine ești cu adevărat! Și defapt, s-ar putea să fii atât de departe de adevăr, încât vorbești despre un străin atunci când tu crezi că vorbești despre tine.

Hai să-ți explic cum văd eu lucrurile.

Definițiile – blocurile constructive ale creierului nostru

Creierul nostru funcționează prin două funcții simple. Și anume prin definirea lucrurilor și apoi prin compararea acestora cu alte obiecte. Definirea și comparația sunt atât de legate, încât nu pot exista individual.

Nu înțelegi?

Uite cam așa văd eu – iei un măr – și îl definești ca fiind măr prin compararea lui cu alte obiecte din jur- cum ar fi portocalele, pomul de Crăciun sau pisica de pe pat – și recunoști diferențele dintre acestea. Apoi vei compara mărul cu alte mere și vei găsi ce au în comun, spre deosebire de portocale, pom sau pisic. De acum poți să grupezi asemănările și vei putea denumi grupul ca ”mere”. Și faci așa cu toate lucrurile cu care interacționezi zi de zi. Acest proces este esențial existenței noastre!

Îndoiala

După cum am zis, mintea noastră poate să definească lucrurile prin comparația cu alte obiecte și prin etichetarea acestora după identificarea diferențelor.

Etichetele sunt niște scurtături pentru ca să poți să-ți amintești definițiile. Și noi, ca fraierii, acceptăm definițiile ca fiind adevărate. Dar sunt ele adevărate? Dacă facem niște etichete greșite bazate pe observații greșite? Dacă nu am avea cu ce să comparăm? Dacă tot ar fi neadevărat și am acceptat ca fiind adevărat? Dacă este cazul să pui sub semnul întrebării anumite lucruri care le consideri adevărate despre tine de ani de zile?

 

Comments

comments

Leave a Reply